Følg Fargerike

Kaniner, krokodiller, nips og koraller: Siste nytt på interiørfronten!

Pressemelding   •   feb 06, 2017 13:54 CET

Nips på sitt beste! Lysestaken på Cole&Son sitt showrom, hvor 2 papegøyer sloss om en bien. Rødt og grønt i skjønn forening!

Minimalismens tid er forbi, skal vi tro årets interiørmesser i Paris, London og Norge. Nipset inntar igjen våre hjem, morsomme farger dekker veggene, kanskje taket, og tekstilene omfavner oss tungt. Det er eksotisk, sprelsk og humoristisk, men også sofistikert og med en link tilbake til naturen, det som omgir oss, en smak av jordkloden: Koraller på sengetøyet, krokodiller på tapetet, en manet på gardinen eller en elefant på skjenken.

- Det er nips vi skal ha nå, gjerne dyr. Så finn frem glass-papegøyen du har gjemt på loftet eller elefantstatuen din fra India, oppfordrer Tale Henningsen, Kreativ leder i Fargerike og redaktør av deres magasin Farge.

- Hvilke farger vi velger, hva vi vil omgi oss med, er ikke overfladisk pynt og fasadefjas. Dette handler om hvem vi er, folkesjela, verdiene våre, livene våre. Derfor er farger og interiør så beskrivende for samfunnet og verden. Det er ikke jåleri, men summen av oss, mener Tale, og gir oss en statusrapport fra kontinentet.

Siste nytt fra Paris & London

Januar er en hektiske måned i interiørbransjen. Det er status- og oppsummeringstid. Hva kommer nå? Hva er tidsånden? De som skal uttale seg om trendene, velge hva kundene kan kjøpe i butikkene og de som tar pulsen på vår tidsånd, har holdt pusten lenge og ventet på hva som har manifestert som et symbol på oss mennesker akkurat nå. Det er jo vi som definerer hva interiøret er, våre behov, vår smak. Vår tids politiske og religiøse uro, fokus på individet, digitaliseringen og flyktningstrømmene - hvordan gjenspeiles den i interiøret? Vil vi ha ro? Lek? For speiles zeitgeist også i interiørbildet? Man har fløyet til London og Paris, løpt rundt, samlet inspirasjon, tatt med brosjyrer, fylt mobilen til minnekortet sier det er fullt.

- Inntrykkene er mange! Og vi ser noen klare linjer. Først og fremst er det naturens farger som går igjen. Naturen på sitt sterkeste. Formene på vaser, objekter og lamper er også ur-formene, tunge, som bollene man laget for tusenvis av år siden, uten fiksfakserier, men med enkel ornamentikk. Men det er noen ulikheter: I høst gikk turen til London og Decorex. Her var fargene lune, nøytrale og varme. 4 måneder etter, da jeg var i Paris (Maiso&Objet/Paris Deco Off), er det noe mer lekne farger og ikke minst når det kommer til nips! Har vi noe bedre ord? Nei tror ikke det. Nips skal fylle hjemmene våre nå, uten tvil, beskriver Tale sine inntrykk fra de globale trendene. Hun fortsetter oppsummeringen:

- Fra England ser vi mer sofistikerte og «rolige» pynte-objekter, en mer moden trend, mens i Paris blomstrer fargene. Dyr går igjen som motiv, enten det er en krokodille som spiser en ape på et tapet, en papegøye på bordet eller en hjortestatue. Jungelen går igjen, men designerne leker seg også med elementer og gjengivelser av koraller, maneter, kaniner, krokodiller, hester og elefanter! Det er tøft og morsomt, og ingen ting er feil. Så har du en utstoppet ugle på loftet. Ta den ned! Jeg tenker at alt er lov i denne rikdommen og uredde innredningsformen. Mulig noen vil finne den til tider litt harry, men fargene er avbalanserte og det blir en helhet av kaoset.

Farger

Farger går altså igjen på alle messene. Tale beskriver det som «farger hentet fra det levende, det som vokser og gror i den rødbrune jorden, til blått som i himmelen og regnet, til de grønne bladene som forsterker de flotteste blomstene i rødt, lilla og gult!» Sammen med nipset, kommer tapetet og mønstrete gardiner. Tekstiler er med på å understreke det lekne og fantasifulle uttrykket. Et begrep er en hotellstil, med myke tepper og tunge gardiner. Denne trenden preger nå også stuen, ikke bare soverommet.

- Og hva med oss i Norge? Er vi like vågale og eksotiske? Eller er det ennå rene linjer, svale farger, klassiske interiører og lyse treverk som er vårt nordiske varemerke?

- Et stikkord på messene her hjemme var Hverdagsritualer. Vi har en noe roligere puls her i landet. Nøytrale og matte overflater, marmor, sølv og polstrede stoler og hvitoljet eik er fortsatt i vinden. Jeg tror likevel at små nips-objekter og dyr vil krype frem i løpet av 2017, og gi rommene våre en litt annen glød en før. Jeg er en stor tilhenger av den skandinaviske renheten, men det kommer inn en annen puls nå, og for å få frem det kontinentale preget da anbefaler jeg mer farger og ikke minst tekstiler med frodige blomster. Og for å toppe det hele, ditt favorittdyr!

Om Fargerike:

Fargerike er, med sine 120 butikker over hele landet, Norges største fargehandel. Kjeden omsetter for ca 1,6 milliarder kroner og er 100% eid av Malorama AS.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.