Følg Fargerike

ÅRETS FARGE 2018 ER BLÅ

Pressemelding   •   nov 07, 2017 08:58 CET

Deilige rolige farger preger Årets Farge 2018, blått. foto: Sveinung Bråthen

- Årets Farge har gjennom 7 år vært vårt flaggskip, en mulighet og utfordring for at vi hele tiden skal fornye oss i takt med tiden, og et sted vi kan ha en stemme i interiørbransjen. Siden 2012 har vi utfordret norske hjem med rød, oransje og rosa farger. Vi har blandet oss frem til farger som kanskje har presset oss utenfor normen og komfortsonen med eksotiske impulser og kontinental inspirasjon til stuer, soverom og kjøkken. Til fargekartene har vi skapt forskjellige stiler med utvalgte støttefarger og materialer. Stilene appellerer til ulike personligheter; eller kanskje er det slik at alle stilene ligger implisitt i hver og en av oss? Dette forteller kreativ leder i Fargerike, Tale O. Henningsen, og legger til: - Til syvende og sist er kulturen et resultat av oss mennesker, deg og meg. Kultur og mennesker kan ikke skilles fra hverandre. Trenden er oss. Årets Farge er deg. I jakten på Årets Farge 2018 har landskapet og himmelen vært viktige nøkler. Det er her vi samler ro og krefter i en tid hvor alt bare skal gå raskere og raskere.

Blått; fargen som de fleste nordmenn elsker og har som sin favorittfarge, som smyger seg inn i hjemmene våre, i hverdagen vår, i vår søken etter ro. Blått er rotfestet i vår historie - og i språket vårt: Den blå timen, bondeblått, himmelblå, blåmandag, blåøyd, blåbær, blåskjell, blåklokke og blånende fjell.

- For oss handler det kanskje ikke til syvende sist om selve fargen; det er heller hva fargen gjør med oss og hva den representerer. Vi i Fargerike ser en trend i det å faktisk prioritere stillheten bevisst, sette av tid til seg selv uten at det nødvendigvis er så avansert. Blått lindrer, helbreder, men gir også energi i kraft av å dempe stress. Og lov oss; at du i løpet av 2018 tar deg tid til å sitte stille gjennom den blå timen, mellomrommet mellom dag og kveld … og bare være … oppfordrer Tale O. Henningsen.

Fargerike trekker frem fire historier med blått for 2018, presentert i et splitter nytt Trend-magasin, som heter Impulser. Årets stiler er: «Natthimmel», «Himmelspeil», «Himmel & Hav» og «Morgendis». Det er 4 farger til hvert tema, noen er nye og noen gamle. Nytt i år er 4 tapeter og mønstre som understreker stilen.

Hvorfor symboliserer blått mennesket anno 2018?

Vi i Fargerike mener at blått er en farge som kan fortelle mye om oss i 2018: Vi hopper i fallskjerm, ser inn i en virtuell verden. Vi liker personlige opplevelser, men søker også ro, kommunikasjon og dialog. En lyseblå pustepause er essensiell for oss, like mye som vi strever etter en full blå kalender i Outlook på jobben. Men selv på fritiden fylles kalenderen opp, i Norge står dugnadskulturen fortsatt sterkt. Men vi søker også det individuelle. Vi vil sette merkelappen på ting, den rette fargen for oss, vår stil, men igjen uten å rope for høyt. Vi er ennå trygge, tradisjonelle og dempet i interiøret. Vi trekker mer og mer ut av treningssentrene, og ut i naturen. Vi er jordnære globetrottere, som fyrer i primus og skåler i Chablis. Vi søker det meditative i form av en skitur eller på yogamatten. Til alle disse aktivitetene er blått en perfekt farge, ramme og bakgrunn.

- Selv om vi forlater den varme halvdelen av fargesirkelen fra tidligere Årets Farger, kan disse fint gå videre sammen med de blå. Vår filosofi er at du ikke trenger en total make-over, noen ganger kan en stol, en vegg eller nye tekstiler være nok til å gi rommet en ny stemning, avslutter Tale O. Henningsen.

De 4 stilene til Årets Farge 2018:

  • 1.Natthimmel: Mens nattehimmelen sakte blir mørkere, trekker vi oss inn og lar oss svøpe inn i mørke, varme farger, som i en eventyrlig stjernenatt. Årets Farge 2018 og stilen og fargekartet «Nattehimmel» har stikkord som skog, natur, miljø, dyriske mønster, mystikk, det myke og nære. Tekstilene som hører til er strikket, i fløyel, pels eller med fjær. Vi blander inn varme tresorter, metall, og elementer hentet fra naturen. I disse fargene er det jorden, som vi lever av, som er i fokus. Vi ser for oss nattens farger fra skogen sammen med havets krefter og bølger.
  • 2.Himmelspeil:I alle tider har menneskene trukket mot byen; ikke bare fordi man må, men for å være der, være på den urbane møteplassen. Vi søker den urbane pulsen og støyen like mye som naturen og stillheten. Vi oppsøker ikke bare byen fordi vi må jobbe der eller bo der, men også når vi setter av tid til ferie og fritid. Byene har sitt eget spesielle lys, sin egen blåfarge, fra smale blå striper mellom høyhusene, til kaldt blått som reflekteres i speilende vinduer til gråblå asfalt i regnvær. «Himmelspeil» handler om å bo i byen anno 2018.
  • 3.Himmel og hav: I alle år har vi hentet frem det norske som tema under Årets Farge. Med det norske tenker vi på det som er en del av vår kulturarv, historie og tradisjoner. Men det norske handler også om hvem vi er nå. Det norske er også i endring: vi er like mye en del av det pulserende livet i byen og kontinentet, som at vi har bonderomantikken i blodet. Vi går en skitur på blå vidder og er med familien på en blåbærtur på høsten. Til denne paletten, som vi har kalt «Himmel og hav», har vi tatt turen til vannet og sommeren. Blått er oss nordmenn; det er i blått vi slapper av og føler oss trygge. Det er i det blå vi ser håpet og fremtiden.
  • 4.Morgendis: Lyseblå pust, blå sjel og blått liv. I det lyseblå rommet er det godt å være. Selv om blått regnes som kjølig, er disse myke fargene varme. Det å stirre utover horisonten representerer en ny begynnelse. Her finner vi de myke blå fargene. Lyse blå farger inspirerer deg til å være kreativ. Det er enklere å snakke fritt i et lyseblått rom; ingenting truer og fargen demper aggresjon. Baby-rommet er lyseblått, skyen du hviler på i en meditasjon er lyseblå og den kjølige vinterluften du puster inn er lyseblå. I «Morgendis» setter vi oss i lotus i yogarommet, eller i en gyngestol på soverommet.

Så velg deg en stil eller en av fargene som vi har valgt ut til å representere 2018, slik at du finne ro og velvære. Slipp himmelen inn og pust! 

Om Fargerike:

Fargerike er, med sine 120 butikker over hele landet, Norges største fargehandel. Kjeden omsetter for ca 1,6 milliarder kroner og er 100% eid av Malorama AS.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.